ELECTRON ION COLLIDER USER GROUP MEETING 2016

Report of Contributions

Contribution ID: 0 Type: not specified

Welcome + overview of the meeting/discussions

Wednesday, 6 January 2016 09:00 (20 minutes)

Presenter: BARBARA, Jacak (LBNL / UCB)

Session Classification: Introductory lectures on EIC science

QCD at EIC

Contribution ID: 1 Type: not specified

QCD at **EIC**

Wednesday, 6 January 2016 09:20 (50 minutes)

(40 + 10)

Presenter: KOVCHEGOV, Yuri (Ohio State)

Session Classification: Introductory lectures on EIC science

Contribution ID: 2 Type: not specified

Detector requirements at EIC

Wednesday, 6 January 2016 10:10 (50 minutes)

(40 + 10)

Presenter: ASCHENAUER, Elke (BNL)

Session Classification: Introductory lectures on EIC science

Contribution ID: 3 Type: not specified

EIC Accelerator frontiers and challenges

Wednesday, 6 January 2016 11:30 (50 minutes)

(40 + 10)

Presenter: WIENANDS, Uli (SLAC)

Session Classification: Introductory lectures on EIC science

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

EIC in the Long Range Plan and the next 10 years

Wednesday, 6 January 2016 14:00 (30 minutes)

(20+10)

Presenter: GEESAMAN, Don (ANL)

Session Classification: Physics in the Long Range Plan

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Views from the DOE

Wednesday, 6 January 2016 14:30 (30 minutes)

(20+10)

Presenter: HALLMAN, Tim (DOE/NP)

Session Classification: Physics in the Long Range Plan

Contribution ID: 6 Type: not specified

EIC users Group aims and aspirations

Wednesday, 6 January 2016 15:00 (30 minutes)

Discussion

Presenter: HYDE, Charles (Old Dominion)

Session Classification: Physics in the Long Range Plan

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

QCD in 2025 (in both ep AND eA)

Wednesday, 6 January 2016 16:00 (35 minutes)

(30+5)

Presenter: QIU, Jianwei (BNL)

Session Classification: Physics in the Long Range Plan

Contribution ID: 8 Type: not specified

eRHIC Machine Status, Plan, R&D Milestones

Wednesday, 6 January 2016 16:35 (45 minutes)

(35+10)

Presenter: ROSER, Thomas (BNL)

Session Classification: Physics in the Long Range Plan

Contribution ID: 9 Type: **not specified**

JLEIC Machine Status, Plan, R&D Milestones

Wednesday, 6 January 2016 17:20 (45 minutes)

(35+10)

Presenter: PILAT, Fulvia (JLAB)

Session Classification: Physics in the Long Range Plan

Contribution ID: 10 Type: not specified

Discussion on International Participation in Projects

Thursday, 7 January 2016 09:00 (30 minutes)

Discussion

Presenter: ENT, Rolf (JLAB)

Session Classification: Physics beyond the White Paper/LRP

Contribution ID: 11 Type: not specified

TMDs and saturation physics

Thursday, 7 January 2016 09:30 (30 minutes)

(25 + 5)

Presenter: XIAO, Bowen (CCNU, China)

Session Classification: Physics beyond the White Paper/LRP

Contribution ID: 12 Type: not specified

GPDs and transverse geometry in high-energy ep/pp/pA collisions

Thursday, 7 January 2016 10:00 (30 minutes)

(25 + 5)

Presenter: WAGNER, Jakub (Warsaw)

Session Classification: Physics beyond the White Paper/LRP

Contribution ID: 13 Type: not specified

Lattice QCD insights for EIC

Thursday, 7 January 2016 11:00 (30 minutes)

(25 + 5)

Presenter: HUEY-WEN, Lin (LBNL)

Session Classification: Physics beyond the White Paper/LRP

Jets at EIC

Contribution ID: 14 Type: not specified

Jets at EIC

Thursday, 7 January 2016 11:30 (30 minutes)

(25 + 5)

Presenter: VITEV, Ivan (LANL)

Session Classification: Physics beyond the White Paper/LRP

Contribution ID: 15 Type: not specified

Physics in small systems: what to expect in eA given "the ridge"in pA and high multiplicity pp

Thursday, 7 January 2016 12:00 (30 minutes)

(25 + 5)

Presenter: HEINZ, Ulrich (Ohio State)

Session Classification: Physics beyond the White Paper/LRP

Contribution ID: 16 Type: not specified

JLEIC (large acceptance)

Thursday, 7 January 2016 14:00 (25 minutes)

(20 + 5)

Presenter: NADEL-TURONSKI, Pawel (JLAB)

Session Classification: Detectors at EIC

Contribution ID: 17 Type: not specified

JLEIC (second phase, dedicated to specific measurements)

Thursday, 7 January 2016 14:25 (25 minutes)

(20 + 5)

Presenter: HAFIDI, Kawtar (ANL)

Session Classification: Detectors at EIC

Contribution ID: 18 Type: not specified

BeAST detector

Thursday, 7 January 2016 14:50 (25 minutes)

(20 + 5)

Presenter: KISELEV, Alexander (BNL)

Session Classification: Detectors at EIC

Contribution ID: 19 Type: not specified

ePHENIX/CELESTE detector

Thursday, 7 January 2016 15:15 (25 minutes)

(20 + 5)

Presenter: FEEGE, Nils (Stony Brook)

Session Classification: Detectors at EIC

Contribution ID: 20 Type: not specified

IR design issues

Thursday, 7 January 2016 16:00 (25 minutes)

(20 + 5)

Presenter: SULLIVAN, Mike (SLAC)

Session Classification: Detectors at EIC

Contribution ID: 21 Type: not specified

LHEC status and plans

Saturday, 9 January 2016 12:00 (35 minutes)

(30 + 5)

Presenter: ARMESTO, Nestor (University Santiago de Compostela)

Session Classification: Physics beyond the White Paper/LRP

Contribution ID: 22 Type: not specified

EIC Detector R&D overview

Saturday, 9 January 2016 09:00 (25 minutes)

(20 + 5)

Presenters: MUNOZ-CAMACHO, Carlos (Orsay); DEHMELT, Klaus (Stony Brook)

Session Classification: Physics beyond the White Paper/LRP

Reception

Contribution ID: 23 Type: not specified

Reception

Thursday, 7 January 2016 17:30 (1h 30m)

Registered attendees and by invitation only

Contribution ID: 24 Type: not specified

The Intersection of Art and Science

Thursday, 7 January 2016 19:00 (1 hour)

Public Lecture

Presenter: WILCZEK, Frank (MIT)

Contribution ID: 25 Type: not specified

EICUG structure & role of EIC steering committee

Friday, 8 January 2016 09:00 (30 minutes)

(20+10) - Discussion

Presenter: DESHPANDE, Abhay (Stony Brook)

Session Classification: EICUG Organization

Contribution ID: 26 Type: not specified

Lab Managements'views

Friday, 8 January 2016 09:30 (30 minutes)

(2 x 10+5 minutes)

Presenters: MUELLER, Berndt (BNL); MCKEOWN, Bob (JLAB)

Session Classification: EICUG Organization

Contribution ID: 27 Type: not specified

New ideas, new groups, new ways to do things?

Friday, 8 January 2016 10:00 (1h 15m)

Open Mic

Presenter: MILNER, Richard (MIT)

Session Classification: EICUG Organization

Contribution ID: 28 Type: not specified

Further discussions on EICUG formation and EIC science goals

Friday, 8 January 2016 11:40 (50 minutes)

Discussion

Presenter: MILNER, Richard (MIT)

Session Classification: EICUG Organization

Contribution ID: 29 Type: not specified

Next Steps: EICUG activities toward CD0; identify and set up topical groups

Saturday, 9 January 2016 14:30 (1h 30m)

Presenter: MEZIANI, Zein-Eddine (Temple)

Session Classification: Moving forward

Contribution ID: 30 Type: not specified

Insights from heavy ion physics: parton propagation and hadronization in nuclei and quark gluon plasma

Saturday, 9 January 2016 09:25 (30 minutes)

(25 + 5)

Presenter: MEHTAR-TANI, Yacine (U. Washington/INT)

Session Classification: Physics beyond the White Paper/LRP

Contribution ID: 31 Type: not specified

Hadronization in the current and target fragmentation regions

Saturday, 9 January 2016 11:30 (30 minutes)

(25 + 5)

Presenter: WEISS, Christian (JLab)

Session Classification: Physics beyond the White Paper/LRP

Contribution ID: 32 Type: not specified

Electroweak physics at EIC

Saturday, 9 January 2016 09:55 (30 minutes)

(25 + 5)

Presenter: MANTRY, Sonny (U. of North Georgia)

Session Classification: Physics beyond the White Paper/LRP

Contribution ID: 33 Type: not specified

Physics at EIC with real photons

Saturday, 9 January 2016 11:00 (30 minutes)

(25 + 5)

Presenter: STEVENS, Justin (JLAB)

Session Classification: Physics beyond the White Paper/LRP

Contribution ID: 34 Type: not specified

Physics with light ions

Thursday, 7 January 2016 16:25 (30 minutes)

(25 + 5)

Presenter: SARGSYAN, Misak (FIU)

Session Classification: Detectors at EIC

Contribution ID: 35 Type: not specified

EIC Physics Discussions in Japan

Saturday, 9 January 2016 14:00 (30 minutes)

(25 + 5)

Presenter: GOTO, Yuji (RIKEN)

Session Classification: Moving forward

Contribution ID: 36 Type: not specified

Banquet at Lawrence Hall of Science

Friday, 8 January 2016 18:30 (3 hours)

Contribution ID: 37 Type: not specified

TMD's at High Density: Quasi-Classical Approximation

Friday, 8 January 2016 14:00 (24 minutes)

Presenter: SIEVERT, Matt (BNL)

Session Classification: Hadron structure, nuclear environment & binding

Contribution ID: 38 Type: not specified

Incoherent diffraction as a probe of fluctuations

Friday, 8 January 2016 14:24 (24 minutes)

Presenter: MÄNTYSAARI, Heikki (BNL)

Session Classification: Hadron structure, nuclear environment & binding

Contribution ID: 39 Type: not specified

Structure Functions and Nuclear PDFs in eA Collisions

Friday, 8 January 2016 14:48 (24 minutes)

Presenter: ULLRICH, Thomas (BNL / Yale)

Session Classification: Hadron structure, nuclear environment & binding

Contribution ID: 40 Type: not specified

Actually Measuring Intrinsic Kt using DIS

Friday, 8 January 2016 15:12 (24 minutes)

Presenter: BAKER, Mark (BNL)

Session Classification: Hadron structure, nuclear environment & binding

Contribution ID: 41 Type: not specified

Possible searches for leptoquarks

Friday, 8 January 2016 15:36 (24 minutes)

Presenter: FURLETOVA, Yulia (JLAB)

Session Classification: Hadron structure, nuclear environment & binding

Contribution ID: 42 Type: not specified

Nuclear gluons with charm at EIC

Friday, 8 January 2016 16:24 (24 minutes)

Presenter: WEISS, Christian (JLAB)

Session Classification: Hadron structure, nuclear environment & binding

Contribution ID: 43 Type: not specified

Nuclear Effects at an EIC

Friday, 8 January 2016 16:48 (24 minutes)

Presenter: MILLER, Jerry (U Washington)

Session Classification: Hadron structure, nuclear environment & binding

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

Tagging with few body nuclei

Friday, 8 January 2016 17:12 (24 minutes)

Presenter: HYDE, Charles (Old Dominion U)

Session Classification: Hadron structure, nuclear environment & binding

Contribution ID: 45 Type: not specified

NLO SIDIS Theory

Friday, 8 January 2016 17:36 (24 minutes)

Presenter: XING, Hongxi (LANL)

Session Classification: Hadron structure, nuclear environment & binding

Contribution ID: 46 Type: not specified

Computing for EIC

Friday, 8 January 2016 14:00 (25 minutes)

(20 + 5)

Presenter: DIEFENTHALER, Markus (JLAB)

Session Classification: Detector R&D studies, software needs and development for the

EIC motivated by the physics measurements

Calorimetry

Contribution ID: 47 Type: **not specified**

Calorimetry

Friday, 8 January 2016 14:25 (25 minutes)

(20 + 5)

Presenter: HUANG, Jin (BNL)

Session Classification: Detector R&D studies, software needs and development for the

EIC motivated by the physics measurements

Contribution ID: 48 Type: not specified

Gas Tracking

Friday, 8 January 2016 14:50 (25 minutes)

(20 + 5)

Presenter: POSIK, Matt (Temple U)

Session Classification: Detector R&D studies, software needs and development for the

EIC motivated by the physics measurements

Polarimetry

Contribution ID: 49 Type: not specified

Polarimetry

Friday, 8 January 2016 15:15 (15 minutes)

(12 + 3)

Presenter: HOSKINS, Joshua (U Manitoba)

Session Classification: Detector R&D studies, software needs and development for the

EIC motivated by the physics measurements

Contribution ID: **50** Type: **not specified**

Low Q-tagger, Luminosity detector

Friday, 8 January 2016 15:30 (20 minutes)

(15 + 5)

Presenter: PETTI, Rich (BNL)

Session Classification: Detector R&D studies, software needs and development for the

EIC motivated by the physics measurements

Contribution ID: 51 Type: not specified

DIRC/photosensors

Friday, 8 January 2016 16:05 (20 minutes)

(15 + 5)

Presenter: KALICY, Greg (ODU / JLAB)

Session Classification: Detector R&D studies, software needs and development for the

EIC motivated by the physics measurements

Contribution ID: 52 Type: not specified

TOF/photosensors

Friday, 8 January 2016 16:25 (20 minutes)

(15 + 5)

Presenter: IHNJEA, Choi (UIUC)

Session Classification: Detector R&D studies, software needs and development for the

EIC motivated by the physics measurements

Contribution ID: 53 Type: not specified

Aerogel, Dual-radiator RICH

Friday, 8 January 2016 16:45 (20 minutes)

(15 + 5)

Presenter: ZHAO, Zhiwen (Duke U)

Session Classification: Detector R&D studies, software needs and development for the

EIC motivated by the physics measurements

Maps

Contribution ID: 54 Type: not specified

Maps

Friday, 8 January 2016 17:05 (20 minutes)

(15+5)

Presenter: SICHTERMANN, Ernst (LBNL)

Session Classification: Detector R&D studies, software needs and development for the

EIC motivated by the physics measurements

Contribution ID: 55 Type: not specified

Polarized He3 ion source for RHIC

Friday, 8 January 2016 17:25 (20 minutes)

(15 + 5)

Presenter: MILNER, Richard (MIT)

Session Classification: Detector R&D studies, software needs and development for the

EIC motivated by the physics measurements

Contribution ID: 56 Type: not specified

Magnetic Cloak

Friday, 8 January 2016 17:45 (15 minutes)

(12 + 3)

Presenter: FEEGE, Nils (Stony Brook)

Session Classification: Detector R&D studies, software needs and development for the

EIC motivated by the physics measurements

Contribution ID: 57 Type: not specified

Gluon Sivers at EIC

Friday, 8 January 2016 14:00 (24 minutes)

(20 + 4)

Presenter: ZHENG, Liang (CCNU)

Session Classification: Collective behavior of partons in nucleons and nuclei & their conse-

quences

Contribution ID: 58 Type: not specified

Transverse spin observables and multi-parton correlations in hadrons at an EIC

Friday, 8 January 2016 14:24 (24 minutes)

(20 + 4)

Presenter: PITONYAK, Daniel (BNL)

Session Classification: Collective behavior of partons in nucleons and nuclei & their conse-

quences

W physics

Contribution ID: 59 Type: not specified

W physics

Friday, 8 January 2016 14:48 (24 minutes)

(20 + 4)

Presenter: XING, Hongxi (LANL)

Session Classification: Collective behavior of partons in nucleons and nuclei & their conse-

quences

OAM

Contribution ID: 60 Type: not specified

OAM

Friday, 8 January 2016 15:12 (24 minutes)

(20 + 4)

Presenter: LIUTI, Simonetta (U Virginia)

Session Classification: Collective behavior of partons in nucleons and nuclei & their conse-

quences

Contribution ID: 61 Type: not specified

Hadron distributions in a jet

Friday, 8 January 2016 15:36 (24 minutes)

(20 + 4)

Presenter: RINGER, Felix (LANL)

Session Classification: Collective behavior of partons in nucleons and nuclei & their conse-

quences

Contribution ID: **62** Type: **not specified**

TMD's at High Density: Quantum Evolution

Friday, 8 January 2016 16:24 (24 minutes)

(20 + 4)

Presenter: SIEVERT, Matt (BNL)

Session Classification: Collective behavior of partons in nucleons and nuclei & their conse-

quences

Contribution ID: 63 Type: not specified

Jets at EIC

Friday, 8 January 2016 16:48 (24 minutes)

Presenter: PAGE, Brian (BNL)

Session Classification: Collective behavior of partons in nucleons and nuclei & their conse-

quences

Contribution ID: 64 Type: not specified

Partonic structure of photons

Friday, 8 January 2016 17:12 (24 minutes)

(20 + 4)

Presenter: CHU, Xiaoxuan (BNL)

Session Classification: Collective behavior of partons in nucleons and nuclei & their conse-

quences

Contribution ID: 65 Type: not specified

Correlation of hadrons in current and target fragmentation regions

Friday, 8 January 2016 17:36 (24 minutes)

(20 + 4)

Presenter: AVAKIAN, Harut (JLAB)

Session Classification: Collective behavior of partons in nucleons and nuclei & their conse-

quences